بسم الله الرحمن الرحیم

                                    آداب روزه داری و تغذیه در ماه مبارک رمضان

پیامبر اکرم ( ص ) می فرمایند : صُومُوا تَصحّوا ( روزه بدارید تا تندرست شوید ) و " المعده بیت کل داء و الحمیه رأس کل دواء " ( معده ، خانه ی تمام دردها و پرهیز و امساک بالاترین داروهاست ).

             مسلّم کســـی را بُوَد روزه داشت            که درمانده ای را دهد نان و چاشت

            و گرنه چه حاجت که زحمت بری            زخود بازداری و هـــم خود خوری

1-   افطار را با نام خدا و دعای مخصوص آن شروع کنیم : بسم الله الرحمن الرحیم اللهُمّ لَکَ صُمنا و علی رِزقِکَ اَفطَرنا فَتَقَبَل مِنّا اِنکَ انتَ السمیع  العلیم : خدایا برای تو روزه گرفتیم و به روزی تو افطار کردیم پس از ما قبول کن زیرا که تو شنوای دانایی .

2-     افطار را با چند عدد خرما باز کنیم . باز کردن افطار با شیر گرم ( غیر پاستوریزه ) شیر گرم و خرما ، شیر گرم و عسل طبیعی ، هم مطلوب است .

3-     هرگز نباید با آب یخ افطار کرد .

4-   بهترین غذا پس از باز کردن افطار با خرما و آب جوش یا آب جوشیده گرم ، مصرف کمی نان سبوس دار تازه با پنیر و سبزی خوردن است آن هم به مقدار کم و نباید در مصرف آن زیاده روی شود .

5-     بهتر است پس از باز کردن افطار مدتی را تا صرف غذای شام صبر کنید . شام بعد از افطار باید کم مصرف شود .

6-   از خوردن آب و مایعات دیگر  در وسط غذا اجتناب کنید بخصوص اگر این مایعات زیاد سرد باشد . حدود یک ساعت و نیم  بعد از غذا آب خوردن اشکال نخواهد داشت .

7-     بهترین روغن ها برای ماه مبارک رمضان روغن گاو ، بعد از آن روغن دنبه ، بعد روغن زیتون و کنجد است .

8-     هنگام افطار و سحری غذا را داغ وارد معده نکنید

9-     بعد از صرف افطار و شام و سحری خواب را به تعویق بیندازید ( یک ساعت بعد از خوردن غذا ( به ویژه بعد از سحری ) می توانید بخوابید

10- استحمام در طول روز برای روزه داران ضعف می آورد .

11- از مصرف چند نوع غذا روی هم پرهیز کنید

12- پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخ کرده و غذاهای تند و بسیار ترش و شور و پر ادویه

13- غذاهای دیر هضم شامل حبوبات و غلات مثل جو ، گندم ، جوی دو سر ، لوبیا وعدس ، آرد سبوس دار ، ارده و برنج با پوست است ، اما غذاهای زود هضم حاوی مواد قندی هستند مانند شیرینی ها

14- از مصرف زولبیا و بامیه خودداری کنید

15- نباید پس از افطار و سحری چای میل کرد

16-  ماست ، دوغ ، خیار شور و نوشابه برای سحری توصیه نمی شوند ؛ زیرا عطش را تشدید می کند

17- عدم مصرف سحری موجب سوخت ناقص چربی ها ، بوی بد دهان ، ضعف ، سردرد و درد های عضلانی و کاهش هوشیاری و تمرکز حواس می شود .  نوشیدن آب زیاد در سحر ، برای پرهیز از تشنگی در طول روز تقریباً هیچ کمکی نمی کند ، فقط حجم ادرار را افزایش می دهد و به قلب و کلیه ها فشار بیشتری وارد می کند .

18- باید هنگام افطار و سحری مایعات کافی و میوه ها و سبزی های آبدار و بیشتری از جمله هندوانه ، کاهو ، انگور ، خیار ، هلو و... مصرف شود . 

19-                     روزه دار و به دیگران بــــــخوران            نه مخور روز و شـــب شکم بدران

20-                    روزه داری هرگز سبب زخم معده ( یا سایر بیماری ها ) نمی شود .

21-                    هر چیز را زکاتی است و زکات تن ، روزه داشتن است ( علی علیه السلام )

22-                    روزه سپری است در برابر آتش دوزخ مادامی که به وسیله ی دروغ یا غیبت دریده نشود .